loading ...
RO
ro hu en
acum
azi
mâine
poimâine
 • ×
  activităţi
 • evenimente
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
Rezervaţia Scaun Rotund
BORSEC

Bine de ştiut

 

Rezervaţia Naturală Scaunul Rotund a fost înfiinţată în anul 1995 şi prezintă componente complexe din punct de vedere geomorfologic, geologic, peisagistic, carstic şi botanic, având drept scop principal protecţia depozitelor de travertin, dar si a biodiversităţii biologice.

Zona carstică „SCAUNUL ROTUND” este cea mai importantă depunere de travertin din ţară cu formaţiuni carstice şi doline: „PEŞTERA CU STALACTITE”, „GROTA URŞILOR” şi „PEŞTERA DE GHEAŢĂ”.

Zona are o suprafaţă de 70 ha. 

Depozitul masiv de travertin este de vârstă cvaternară, cu o grosime de cca. 100 m, care a luat naştere prin precipitare din apele minerale bicarbonatate calcice şi magneziene.

O caracteristică a sitului o reprezintă prezenţa unor activităţi postvulcanice de tip mofetic, prin emanarea bioxidului de carbon şi a hidrogenului sulfurat. 

Obiectivele principale ale rezervaţiei Dealul Scaunul Rotund (Kerek-szék domb, Round Seat Hill) sunt Poiana Zânelor (Tündérkert, Fairy Glade, conţinând un ansamblu de izvoare minerale şi băi de picioare), Grota (Peştera) Urşilor, Peştera cu Stalactite (Cseppkőbarlang, sau Peştera Scaunul Rotund, în vârful dealului), Peştera de Gheaţă (Jégbarlang), Izvorul Străvechi (Ősforrás, acum fără apă, doar mofetă) şi cele două cariere de travertin, având activitatea sistată.

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Rezervaţia Scaun Rotund

Rezervaţia Naturală Scaunul Rotund a fost înfiinţată în anul 1995 şi prezintă componente complexe din punct de vedere geomorfologic, geologic, peisagistic, carstic şi botanic, având drept scop principal protecţia depozitelor de travertin, dar si a biodiversităţii biologice. Zona carstică „SCAUNUL ROTUND” este cea mai importantă depunere de travertin din ţară cu formaţiuni carstice şi doline: „PEŞTERA CU STALACTITE”, „GROTA URŞILOR” şi „PEŞTERA DE GHEAŢĂ”. Zona are o suprafaţă de 70 ha.  Depozitul masiv de travertin este de vârstă cvaternară, cu o grosime de cca. 100 m, care a luat naştere prin precipitare din apele minerale bicarbonatate calcice şi magneziene. O caracteristică a sitului o reprezintă prezenţa unor activităţi postvulcanice de tip mofetic, prin emanarea bioxidului de carbon şi a hidrogenului sulfurat.  Obiectivele principale ale rezervaţiei Dealul Scaunul Rotund (Kerek-szék domb, Round Seat Hill) sunt Poiana Zânelor (Tündérkert, Fairy Glade, conţinând un ansamblu de izvoare minerale şi băi de picioare), Grota (Peştera) Urşilor, Peştera cu Stalactite (Cseppkőbarlang, sau Peştera Scaunul Rotund, în vârful dealului), Peştera de Gheaţă (Jégbarlang), Izvorul Străvechi (Ősforrás, acum fără apă, doar mofetă) şi cele două cariere de travertin, având activitatea sistată.